Ergonomija pri sedenju – Zaslon

Danes ogromno ljudi dolge ure presedi pred računalniškimi zasloni. Kot da že nepravilno sedenje na napačno izbranem pisarniškem stolu ne povzroča dovolj škodljivih posledic, so tukaj še zasloni, ki ob nepravilni uporabi povzročajo velike težave našemu telesu, še posebej očem.

Prevelik kontrast med slikovnim zaslonom in neposrednim vidnim poljem lahko obremeni funkcijo akomodacije (izostritev) oči, kar utruja oči. Če je zaslon postavljen nad višino oči, so oči izpostavljene večjemu področju fizičnega (bleščanje v oči, težave z akomodacijo, prilagoditev temno – svetlo).  Kako zagotoviti varno delo s slikovnimi zasloni, preberite na strani.

Podajamo nekaj predlogov, ki vam lahko pomagajo, da bi tudi uporaba zaslona bila skladna z ergonomskimi načeli:

  • Glavno področje dela naj bo direktno pred nami, saj tako preprečimo rotacijo našega trupa.
  • Zgornja bralna vrstica na zaslonu naj bo približno v višini oči. V nasprotnem primeru namreč glavo nagibamo preveč naprej ali preveč nazaj. Če nam zaslon ne omogoča prilagoditve višine, ga lahko podložimo, na primer s knjigami.

 

Racunalniski zasloni scaled
  • Pomembna je tudi razdalja zaslona od oči. Razdalja naj bo približno za dolžino roke od telesa, kot našim očem najbolj ustreza. Za pravilno razdaljo in višino si lahko pomagamo z ergonomskim stojalom za prenosnike.
  • Delajmo kratke premore, pogled večkrat usmerimo stran od zaslona ali pa vsaj pogosteje utripajmo z očmi.
  • Pazimo tako na svetlobo samega zaslona kot na svetlobo v prostoru. Slednja naj ne pada neposredno na računalniški zaslon in naj nam ne sveti v oči. Če so v prostoru okna, je bolje, da je zaslon postavljen ob oknu in ne pred ali za njim.
  • Svetlobo zaslona si prilagajajmo sproti, glede na ostale okoliščine: svetloba v prostoru, zunanja svetloba…
  • Če opazimo, da se nagibamo proti zaslonu, ker ne moremo prebrati črk, povečajmo pisavo.

Zaslon2

Upoštevanje ergonomskih načel nam bo zagotovo pomagalo preprečiti negativne posledice ali pa jih vsaj omiliti, če so se že začele pojavljati.

Ergonomija in njena načela naj postanejo stalnica tako v našem delovnem okolju kot tudi doma.

V naši spletni trgovini lahko poiščete ergonomsko oblikovane pisarniške stole, ki vam bodo olajšali sedeče delo, lahko jih prej tudi brezplačno preizkusite predno se odločite za nakup.

Sorodne novice