Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

Poskrbite za dobro počutje in povečanje produktivnosti. Stol STUDY -20 % le do 29.2.2024

,

Nasveti za pravilno sedenje: ergonomski pisarniški stoli in njihova uporaba

Kako pravilno uporabljamo ergonomski pisarniški stol?

Sedenju se v vsakdanjem življenju le s težavo izognemo. Mnogi bi se težavam lahko izognili, če bi upoštevali nasvete in navodila strokovnjakov za pravilno sedenje pri pisarniških opravilih. Zaradi nepravilnega sedenja se sčasoma začnejo pojavljati težave v zgornjem hrbtnem delu, križu, vratu, ramenih in celo v kolenih, komolcu in kolkih. Našteli smo le nekatere težave, ki jih povzroča nepravilno dolgotrajno sedenje. Težave lahko bistveno izboljšajo kvalitetni ergonomski pisarniški stoli. A le, če znamo stol pravilno uporabljati.

Kako pravilno uporabljamo ergonomski pisarniški stol?

Čeprav se sliši nenavadno, je res, da kljub temu, da za pisarniški stol odštejete veliko denarja, še ne pomeni, da bo vaše sedenje udobno in brez bolečin. Da bi si zagotovili udobno, in s tem pravilno sedenje morate prilagoditi nastavitve svojega ergonomskega pisarniškega stola tako, da bodo v skladu z vašimi telesnimi karakteristikami oziroma lastnostmi.

V svetu velja prepričanje, da se med sedenjem moramo »držati pokonci«. Kljub temu, pa raziskovalci ugotavljajo, da sedenje s povsem vzravnanim hrbtom ni optimalen položaj. Dr. Alan Hedge, profesor ergonomije na Cornell univerzi, primerja sedenje na ergonomskem stolu s sedenjem v avtomobilu, kjer sedimo sproščeno in smo rahlo naslonjeni na naslonjalo stola, saj tako vse teže svojega telesa ne držimo sami, ampak nam pri tem pomaga stol.

Večina pisarniških stolov omogoča nastavitev višine sedišča. Nekateri ergonomski pisarniški stoli poleg tega omogočajo tudi prilagoditev globine sedišča in naklon naslona za hrbet. Le kvalitetni ergonomski pisarniški stoli pa omogočajo tudi nastavitev naslonov za roke in višino ledveno opore. Če se zavedate, da vložek v ergonomske ukrepe ni strošek, temveč je dolgoročna investicija v vaše zdravje in boljšo produktivnost vam priporočamo, da izberete primeren stol. 

Ergonomski pisarniški stoli so v zadnjih letih povzročili pravo revolucijo pri opremljanju ergonomske pisarne, saj omogočajo takšne nastavitve, kot uporabniku najbolj ustrezajo, da lahko ohranjajo pravilno držo. Zaželeno je, da so ergonomski pisarniški stoli nastavljivi po višini, omogočajo pomik ledvene opore po višini, imajo nastavljive naslone za roke, ter imajo mrežasto oporo in udobno sedalo.

Nasloni za roke poskrbijo za sproščenost ramenskega dela

Priporočljivo je, da je med sedenjem telo v ravnovesju, kar dosežemo z vzdrževanje pravilne, normalne ali naravne drže. Zaželeno je, da so ramena pri delu za mizo sproščena, spuščena in roke ob telesu. Poskrbimo, da bodo podlakti rahlo naslonjene na naslone za roke, nasloni za roke pa v višini površine mize. Najbolje je, da najprej poskrbimo, da so podlakti rahlo naslonjene na naslonjala za roke. Šele nato se približajmo mizi in dvignimo stol tako visoko, da bodo nasloni za roke v višini mize.

Optimalen položaj nog pri sedenju

Skrbite, da bodo vaša stopala v celoti na tleh, kolena rahlo spuščena v primerjavi s sedalom in primerno ukrivljena. Priporočljivo je, da je kot pod koleni nekoliko večji od 90 stopinj. Prav tako je zaželeno, da je med koleni in robom sedišča toliko prostora, da ni motena prekrvavitev.

Osebe nižje rasti lahko imajo težave pri uporabi standardne višine mize, ki je običajno 75 cm, saj njihove noge ne sežejo do tal. Omenjeni problem lahko rešimo z nastavljivo mizo po višini ali tako, da uporabimo podstavek za noge ustrezne višine.

Prilagoditev hrbtnega naslona in ledvene opore za pravilno sedenje

Moderni ergonomski pisarniški stoli so istočasno delovno počivalni stoli. Osnovni položaj hrbtnega naslonjala omogoča pravilno sedenje, drugi, pol ležeči položaji pa omogočajo relaksacijski ali počivalni položaj. Pri tem položaju je telo nagnjeno nazaj tako, da so trebušne mišice sproščene, glava naslonjena na naslon za glavo in hrbet v celoti naslonjen na naslon za hrbet. Občasno zavzemanje takšnih položajev na primer po malici, takrat ko razmišljate, med klicanjem ali sestankom je koristno zaradi boljše prebave in razbremenitve sklepov ter mišičnih struktur, saj na ta način poskrbimo, da nekatere mišice niso predolgo pokrčene in druge predolgo napete. 

Naši ergonomski pisarniški stoli nudijo nastavitev ledvene opore po višini. Optimalno višino ledvene opore nastavite tako, da se usedete čim bolj nazaj. Prav tako naj bo tudi zgornji del telesa zamaknjen nazaj. Pomikanje ledvene opore po višini omogoča, da jo namestite v ledveno krivuljo in s tem nudite optimalno podporo vaši hrbtenici.

Namestitev primerne višine ledvene opore je zelo pomembna, saj je ravno ta nastavitev tista, ki vam bo omogočala udobno sedenje. Poskrbite, da boste večino le rahlo naslonjeni na ledveno oporo, da bodo trebušne mišice rahlo napete. V tem položaju bodo trebušne mišice ščitile vaše hrbtenične strukture.

Pri optimalnem položaju telesa pri sedenju se namreč naslanjamo na hrbtni del stola le s spodnjim delom hrbta, pri tem pa rahlo napenjamo trebušne mišice ter tako poskrbimo, da je zgornji del telesa v vzravnanem položaju in malenkost odmaknjen od hrbtnega naslona.

To so nekatere osnove pravilnega sedenja na ergonomskem pisarniškem stolu. Več podobnih informacij vam nudimo na našem brezplačnem ergonomskem svetovanju ob naročilu naših stolov!

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke