Zakaj pisarniški stol ne zamenjati z žogo za sedenje?

Osem ali več ur sedenja je zelo naporno. Predvsem za našo hrbtenico. Pogosto se pojavi dilema, ali je za sedenje bolj primerna žoga ali stol?

Večina bi morda pričakovala, da je bolj primerna žoga, ki bo omogočila pravilno sedenje ter tako olajšala delo za pisalno mizo.

Raziskava iz Univerze Waterloo v Kanadi (Diane E. Gregory & drugi) je pokazala, da ni večjih razlik v odzivu mišic med sedenjem na žogi v primerjavi s sedenjem na pisarniškem stolu. Pri nekaterih udeležencih v raziskavi so po večurnem sedenju na žogi beležili celo povečano neugodje.

Sedenje na žogi zahteva večjo aktivnost mišic stabilizatorjev trupa. Ko sedimo 8 ur ali več, je pomembno, da dodatno ne obremenjujemo telesa, saj nobena mišica ni prilagojena za neprestane aktivnosti in gibanje.

Mišična utrujenost zaradi nenehne aktivnosti lahko vodi celo do porušenja pokončne drže.

Sedenje na žogi tako ne izboljša drže in ne lajša bolečin. Če se sami ne kontroliramo in so naše trebušne ter hrbtne mišice ohlapne, nam tudi žoga ne bo pomagala.

Prav tako pri sedenju na žogi nimamo želene ledvene opore. Če nimamo nameščenih naslonov za roke v sklopu mize, predstavlja sedenje na žogi dodatni problem.

Ne želimo preveč pametovati in vam prepovedati sedenje na žogi.
Smo pa od naših strank slišali veliko zgodb o tem, da je sedenje na žogi koristno, težko pa je na njej sedeti dalj časa.

Prepričani smo, da je žoga vsekakor namenjena vadbi in ne dolgotrajnemu sedenju. Naj tako tudi ostane.

 

Sorodne novice